Veres Szilárd bemutatkozása

Miért gondoltad azt, hogy most változtatsz és eligazolsz a román bajnokság egyik meghatározó csapatából?

Játszani akarok és ehhez most új és több esélyre van szükségem. A Kolozsvári csapatban nem tudtam állandó helyet kiharcolni magamnak. A bajnokságban és a kupában eddig 19 alkalommal tudtam pályára lépni és ez nekem kevés. Belső középpályást játszom és ebben a pozícióban a román klubok többsége, inkább rutinos, sok esetben külföldi labdarúgókat szerepeltet. A CFR Cluj keretében is vannak olyan remek középpályások, mint a spanyol Juan Carlos vagy a portugál Mario Camora és Tiago Lopes. Most a télen pedig Kolozsvárra igazolt, a volt Schalke játékos, Ciprian Deac is, aki szintén ebben a pozícióban játszik. Természetesen tudom, hogy Gyirmóton is meg kell harcolnom a csapatba kerülésért, de nekem az itteni játékfelfogás is jobban tetszik.

Milyen különbséget látsz a két ország futball stílusa között?

Romániában most elsősorban a labdabirtoklás, a labda megtartása a cél. Erre törekszenek a csapatok, mert úgy tarják, hogy amíg náluk van a labda, addig nem lehet baj. Magyarországon én úgy látom, hogy gyorsabban, erőteljesebben keresik a támadás lehetőségét a játékosok. Már beszélgettem is erről, két a magyar bajnokságban játszó, erdélyi játékossal és ezt, Fülöp István a Diósgyőr és Kovács Lóránt a Szombathelyi Haladás játékosai is megerősítették. Valamint ez feltűnt nekem a nyári Labdarúgó Európa bajnokságon is, amikor néztem a magyar válogatott játékát. Meg kell mondanom, hogy a magyarok teljesítményét, még a román szurkolók is nagyra értékelték és ez azért nem mindennapi elismerés.

A mai játékban egy középpályásnak nagyon komplex játékosnak kell lennie. A saját erényeidet és hibáidat illetően, mi gondolsz te erről?

Nagyon sokat kell még nekem fejlődnöm és ehhez szükséges a folyamatos játék, a mérkőzés rutin megszerzése. Higgadtabban kell játszanom és sokkal jobb döntéseket kell hoznom a támadások befejezésénél. A bal lábamat is többet kellene használnom, tehát azt is erősíteni fogom. Erényekről, pedig csak nagyon halkan beszélnék. Elég agresszív vagyok és talán így a védekező játékom már megfelelő.

A CFR Cluj vezetőedzője, Vasile Miriuta nagyon jól ismeri a magyar labdarúgást. Milyen tanácsokkal látott el téged?

Miriuta bátorított engem és elmondta, hogy nagyon sokat fejlődhetek ebben a fél évben a magyar bajnokságban. Én nála mutatkoztam be a felnőtt csapatban, tehát nagyon jó a kapcsolatunk. A kolozsvári csapat most kicsit visszacsúszott a tabellán, de Miriuta - tól azt várják, hogy dobogós helyen zárja a bajnokságot. Tudom, hogy figyelni fogja a teljesítményemet és remélem, hogy ugyanígy tesznek majd a román U 21 válogatott vezetői is, mert én tagja vagyok annak a keretnek.

Ilyen rövid idő elteltével csak az első benyomásokról kérdezhetlek?

Nagyon jól érzem magam Gyirmóton. Nagyon sok itt a hozzám hasonló fiatal labdarúgó és ezért a beilleszkedés is könnyen ment. Hasznos volt az edzőtáborban eltöltött idő és annak is örültem, hogy több felkészülési találkozót is játszottunk. Én még az időjárással is jobban ki vagyok békülve, mert Kolozsváron ennél hidegebbek és havasabbak a telek. 

Forrás: gyirmotfc.hu